Απάντηση Σερβίας στις …ανησυχίες της Δύσης: Το στρατιωτικό πακέτο από Κίνα δεν απειλεί κανέναν!


Απρίλιος 12, 2022. Ελλάδα.

Βελιγράδι.

Το περασμένο Σάββατο, η Κίνα πραγματοποίησε τακτικές στρατιωτικές παραδόσεις στη Σερβία με μεταγωγικά αεροπλάνα στο πλαίσιο του ετήσιου σχεδίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών - δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών,  Ζάο Λίτζεν, τονίζοντας ότι αυτή η μεταφορά δεν στοχεύει σε κανένα «τρίτο μέρος» και δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή κατάσταση στον κόσμο.

«Με αυτή τη δήλωση, η Κίνα επιβεβαίωσε πρακτικά την παράδοση στρατιωτικού υλικού στη χώρα μας, αλλά ο εκπρόσωπος Λίτζεν δεν ανέφερε ποιο ακριβώς ήταν το φορτίο που παραδόθηκε στη Σερβία», σημειώνει το σερβικό δημοσίευμα.

Ωστόσο, τα ΜΜΕ της Σερβίας εικάζουν εδώ και μέρες ότι μια σπάνια ιπτάμενη συνοδεία έξι αεροπλάνων «kunpeng» Y-20 παρέδωσε πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος «μεσαίου βεληνεκούς» στο Βελιγράδι.

Δεν είναι μυστικό ότι η Σερβία αγόρασε και πλήρωσε όπλα για την προστασία του εναέριου χώρου, αλλά οι λεπτομέρειες της παράδοσης δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επίσημα. 

Αν και, το δυτικό κοινό έδειξε έντονο ενδιαφέρον για το παραδιδόμενο κινεζικό «πακέτο».

Μάλιστα, το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press χαρακτήρισε τη μεταφορά ως «κρυφή», με ένδειξη ότι το σύστημα αεράμυνας FK-3 (δυτική ονομασία HQ-22) μεταφέρθηκε στη Σερβία με κινεζικά αεροπλάνα. Αναφερόμενο στον κινεζικό Τύπο, το AP επισημαίνει επίσης ότι το ταξίδι στη Σερβία είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση εξωτερικού της κινεζικής αεροπορίας μέχρι στιγμής, στην οποία συμμετέχουν τα μεταγωγικά αεροπλάνα της, τα οποία λειτουργούν τα τελευταία χρόνια.

Η εγχώρια στρατιωτική ηγεσία δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ότι το FC-3 έχει παραδοθεί στον Σερβικό Στρατό, αλλά επισημαίνουν τα λόγια του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος ανακοίνωσε την προώθηση όπλων αυτή την εβδομάδα που «θα αυξήσει δραστικά τις μαχητικές του ικανότητες και την υπερηφάνεια του στρατού μας». 

Από μια τέτοια ανακοίνωση, εγχώριοι ειδικοί στην τεχνολογία μάχης διάβασαν ότι το πιο σύγχρονο πυραυλικό σύστημα αεράμυνας που είχε ποτέ ο στρατός μας βρίσκεται ήδη στη Σερβία.

Εάν αυτό είναι αλήθεια, η Σερβία θα γίνει ο πρώτος χρήστης αυτού του συστήματος μάχης εκτός Κίνας. 

Πολλοί συγκρίνουν τους πυραύλους FC-3 με, για εμάς, σχεδόν θρυλικό, το ρωσικό σύστημα S-300, με τους Κινέζους να έχουν κάπως μικρότερες καθορισμένες τροχιές, άρα δηλώνονται στο μεσαίο βεληνεκές. 

Αυτό σημαίνει ότι καταστρέφουν αποτελεσματικά στόχους στον εναέριο χώρο (αεροπλάνα, ρουκέτες, drones) σε απόσταση έως 100 και υψόμετρο έως 27 χιλιομέτρων.


Προμήθεια γαλλικών αεροσκαφών «Rafale»

 

Η Σερβία θα συνεχίσει την πορεία εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων με ανοιχτή διαδικασία για την προμήθεια ενός αεροσκάφους πολλαπλών χρήσεων «Rafale» γαλλικής παραγωγής. 

Ο πρόεδρος Βούτσιτς επιβεβαίωσε επίσης σε συνέντευξή του στο Reuters ότι επιβεβαιώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τα περίφημα «Rafale» να γίνουν μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας.

- Διαπραγματευτήκαμε την αγορά 12 νέων αεροπλάνων. Σχεδιάζουμε επίσης να αγοράσουμε τόσα μεταχειρισμένα αεροσκάφη του ίδιου τύπου από άλλη χώρα - είπε ο Βούτσιτς στο Reuters.


Υπερπτήσεις μέσα από χώρες του ΝΑΤΟ


Η παράδοση από την Κίνα σχολιάστηκε στη Δύση, αλλά και στους εγχώριους στρατιωτικούς σχολιαστές και ως ένα είδος κινεζικής επίδειξης στρατιωτικής ισχύος. 

Όχι μόνο έχουν δοκιμάσει επιτυχώς τη χρήση των αεροπλάνων μεταφοράς μεγάλης εμβέλειας, οι Κινέζοι έχουν παραδώσει στρατιωτικό φορτίο μέσω τουλάχιστον δύο χωρών του ΝΑΤΟ - της Τουρκίας και της Βουλγαρίας.

 Την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης, το επίσημο Βελιγράδι είπε ανοιχτά ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θέλουν να επιτρέψουν την παράδοση όπλων και εξοπλισμού στη Σερβία, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί και πληρωθεί πολύ πριν  το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

novosti.rs

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr