Βουλγαρία: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Σκοπίων εγκαινιάζει «μακεδονικό» κλάμπ στο Μπλαγκόεβγκραντ


Οκτώβριος 26, 2022. Ελλάδα.

Σόφια.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία VMRO-DPMNE -  Χρίστιγιαν Μίτσκοσκι, θα έρθει αυτή την Κυριακή για τα εγκαίνια μιας λέσχης στο Μπλαγκόεβγκραντ που ονομάζεται « Νίκολα Βαπτσάροφ»  (Σημ. Ο Νίκολα Βαπτσάροφ ήταν κομμουνιστής επαναστάτης που γεννήθηκε στο Μπάνσκο του Πιρίν, δολοφονήθηκε στη Σόφια το 1942).

Αυτό αναφέρει η εφημερίδα «Republika». Θα υπάρχουν και καλεσμένοι από το ακροαριστερό κόμμα «Λεβίτσα».

«Δεν εξέδωσα ούτε άδεια ούτε απαγόρευση να ανοίξει ιδιωτικό μακεδονικό πολιτιστικό κέντρο. Αν κάποιος εικάζει το όνομά μου και τη Δημαρχία, είναι ψέμα. Αυτή η εκδήλωση δεν έχει καμία σχέση με τον δήμο και δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό. Μια ομάδα ανθρώπων νοίκιασε χώρους από ιδιώτη και αποφάσισε να κάνει έναν σύλλογο. Ο δήμος δεν θα επισημοποιήσει αυτήν την ιδιωτική εκδήλωση. Έλαβα πρόσκληση για τα εγκαίνια, αλλά δεν θα πάω».

 Έτσι σχολίασε ο δήμαρχος Μπλαγκόεβγκραντ Ίλκο Στογιάνοφ τα σκάνδαλα γύρω από τα επερχόμενα εγκαίνια του «Μακεδονικού Πολιτιστικού Ομίλου ‘Ν. Βαπτσάροφ’» στο Μπλαγκόεβγκραντ την Κυριακή.

Η μη εγγεγραμμένη ΟΜΟ «Ίλιντεν» - Πιρίν,  ανακοίνωσε ότι «το άνοιγμα επέτρεψε επίσημα ο δήμαρχος».

Χθες έγινε σαφές ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι δεν θα παραστεί στην εκδήλωση της Κυριακής. Ωστόσο, προέτρεψε όλους όσους έχουν την ευκαιρία να πάνε στη γιορτή.

Το επερχόμενο άνοιγμα έρχεται με φόντο τα σκάνδαλα με την καταπάτηση των βουλγαρικών πολιτιστικών συλλόγων στη Βόρεια Μακεδονία και την πρόθεση των αρχών εκεί να απαγορεύσουν με νόμο τη χρήση «αμφιλεγόμενων» ονομάτων ιστορικών προσώπων στους τίτλους τους.

 Το τελευταίο κρούσμα ήταν με το βουλγαρικό κλαμπ «Τσάρος Μπόρις Γ'» στην Αχρίδα που μόλις άνοιξε. Ο τραγουδιστής, ο οποίος έβαλε φωτιά στην είσοδο του κλαμπ μας « Ιβάν Μιχαήλοφ» στο Μοναστήρι, καταδικάστηκε μόνο υπό όρους. 

Το κόμμα του Μίτσκοσκι διεξάγει εκστρατεία με διαμαρτυρίες ενάντια στην ένταξη των Βουλγάρων στο σύνταγμα της χώρας, που αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσουν τα Σκόπια οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ε.Ε., σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

24chasa.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr