Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατάσχεσε 70 τόνους ιρανικού καυσίμου πυραύλων στον Κόλπο του Ομάν


Νοέμβριος 15, 2022. Ελλάδα.

Μετά τις δραστηριότητές του για να σταματήσει το ιρανικό λαθρεμπόριο στο εξωτερικό, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε ένα τεράστιο ιρανικό φορτίο εκρηκτικών με προορισμό την Υεμένη την περασμένη εβδομάδα, στα διεθνή ύδατα του Κόλπου του Ομάν.

 

Σε μήνυμα που δημοσίευσε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στον λογαριασμό του στο Twitter σήμερα Τρίτη, λέγεται ότι κατάφεραν να κατασχέσουν 70 τόνους καυσίμου πυραύλων μέσα σε σκάφος που έπλεε από την κατεύθυνση του Ιράν προς τις ακτές της Υεμένης.

 

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πρόσθεσε επίσης ότι αυτό το λαθραίο καύσιμο είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει 10 βαλλιστικούς πυραύλους. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι βρέθηκαν περισσότεροι από 100 τόνοι εκρηκτικών λιπασμάτων.

Η διοίκηση του Ναυτικού διευκρίνισε επίσης ότι το πλοίο και τα τέσσερα μέλη του πληρώματος της Υεμένης αναχαιτίστηκαν κατά τη διέλευση από το Ιράν σε μια διαδρομή που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για τη λαθραία μεταφορά όπλων στους Χούτι.

 


Επιπλέον, τόνισαν ότι οι επιχειρήσεις λαθρεμπορίου που πραγματοποιεί η Τεχεράνη είναι επικίνδυνες και ανεύθυνες και ότι η άμεση ή έμμεση προμήθεια, πώληση ή λαθρεμπόριο όπλων στην πολιτοφυλακή Χούτι παραβιάζει το ψήφισμα αριθ. 2216 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.

 

Ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), στρατηγός Μάικλ Έρικ Κορέλα, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί, με τους εταίρους της, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής και για την παρεμπόδιση της ροής παράνομων και αποσταθεροποιητικών όπλων στην περιοχή από ξηρά, αέρα και θάλασσα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιανουάριο, ο πέμπτος στόλος των ΗΠΑ κατάσχεσε 40 τόνους εκρηκτικού λιπάσματος «ουρία» όταν το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενου πυραύλου USS Cole (DDG) και το παράκτιο πλοίο USS Chinook (PC 9) αναχαίτισε ένα άλλο αλιευτικό σκάφος στον Κόλπο του Ομάν, που προσπαθούσε να μεταφέρει αυτό το φορτίο στην Υεμένη.

 

Η Τεχεράνη συχνά προσπαθεί να μεταφέρει όπλα στην πολιτοφυλακή Χούτι, την οποία υποστηρίζει σε ξηρά και θάλασσα, ενώ οι κοινές δυνάμεις (αμερικανικές και αραβικές) αντιμετωπίζουν τις προσπάθειες που παρατείνουν τη σύγκρουση στην Υεμένη.

Al Arabiya

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr