«Λεπτομέρειες» της τουρκικής επίθεσης στη βόρεια Συρία και Ιράκ


Νοέμβριος 20, 2022.

Η τουρκική TRT Haber αναφέρεται σε ‘λεπτομέρειες’ της επίθεσης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας κατά κουρδικών στόχων στη βόρεια Συρία και το Ιράκ.

Εκτός από πολεμικά αεροσκάφη, όπως σημειώνεται, συμμετείχαν και επιθετικά UAV στην επιχείρηση «Pençe Kılıç» («Γαμψό Σπαθί»). Σχεδόν 70 αεροσκάφη κατέστρεψαν θέσεις τρομοκρατών. Στις βόμβες που έπληξαν  τους στόχους ήταν γραμμένα τα ονόματα της 9χρονης Ecrin και του 15χρονου Yağmur, που έχασαν τη ζωή τους στην τρομοκρατική επίθεση στην οδό Istiklal.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η επιχείρηση διεξήχθη σύμφωνα με τα δικαιώματα αυτοάμυνας που απορρέουν από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών , προκειμένου να αποτραπούν τρομοκρατικές επιθέσεις από το βόρειο τμήμα του Ιράκ και της Συρίας, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων και να καταστρέψουν την τρομοκρατία στην πηγή της, δόθηκε μεγάλη προσοχή τόσο στη φάση του σχεδιασμού όσο και στη φάση της εκτέλεσης.

Αφού έλαβαν ενημέρωση για την επιχείρηση από τον Αρχηγό του Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιστράτηγο Rafet Dalkıran, τα αεροπλάνα απογειώθηκαν από τις βάσεις τους μετά από εντολή του υπουργού Χουλουσί Ακάρ «Αρχίζουμε από τώρα την επιχείρηση «Pençe Kılıç».

 

Αεροπλάνα απογειώθηκαν από 6 διαφορετικές βάσεις

 


Τα αεροσκάφη, που απογειώθηκαν από 6 διαφορετικές βάσεις σε όλη τη χώρα, πραγματοποίησαν ταυτόχρονες επιχειρήσεις εναντίον στόχων στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ.

Την εντολή για την επιχείρηση έδωσε ο πρόεδρος Ερντογάν και χτυπήθηκε για πρώτη φορά το Άιν αλ Αράμπ (Κομπάνι). Καταστράφηκαν στόχοι όπως καταφύγια, αποθήκες, σπήλαια, σήραγγες και αποθήκες των τρομοκρατών.

 

Στην επιχείρηση, στην οποία συμμετείχε το επιθετικό UAV Akıncı, χτυπήθηκαν ταυτόχρονα στόχοι σε Καντίλ, Άσος, Χαρκούκ στο βόρειο Ιράκ και Άιν αλ Αράμπ, Τελ Ριφάτ, Τζιζίρε και Ντέρικ στη βόρεια Συρία.

 Αξιοσημείωτο ήταν ότι το Ayn Al Arab- Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, ήταν μεταξύ των κύριων στόχων που χτυπήθηκαν.

 

Αεροσκάφη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων χτύπησαν ταυτόχρονα στόχους στην Άσος, 140 χιλιόμετρα από τη συνοριακή γραμμή, και στο Καντίλ, 90 χιλιόμετρα, στο βόρειο Ιράκ.

 

Χτυπήθηκαν 89 στόχοι τρομοκρατών

 

Στην πρώτη φάση της επιχείρησης, στοιχεία της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας κατέστρεψαν 81 στόχους.

Ο αριθμός των στόχων που χτυπήθηκαν από την επιχείρηση που συνεχίστηκε το πρωί αυξήθηκε σε 89. Ειδικά μετά τη βομβιστική επίθεση στην οδό Istiklal, όπου σκοτώθηκαν 6 άτομα, δύο εκ των οποίων ήταν παιδιά, και τραυματίστηκαν 81, η αεροπορική εκστρατεία έγινε συμβολικά κατά 81 στόχων, όπως σημειώνεται.

Ενώ αναφέρθηκε ότι μεταξύ των τρομοκρατών που εξουδετερώθηκαν από την αεροπορική επιχείρηση ήταν και οι λεγόμενοι αρχηγοί της τρομοκρατικής οργάνωσης, τονίστηκε ότι στην επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τοπικά και εθνικά πυρομαχικά, καταλήγει το τούρκικο δημοσίευμα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr